Országúti kerékpár

Országúti kerékpár


Az országúti kerékpár tipikusan országúti használatra, sima, egyenletes aszfaltra lett tervezve. Rendkívül könnyű súlya és kialakítása lehetővé teszi, hogy száguldó sebességgel, kényelmesen haladj vele az országúton. Az országúti kerékpár felépítésére jellemző, hogy a nyereg magasabban helyezkedik el a kormánynál. Ez nem véletlen van így, ezzel a kialakítással, illetve ezzel a testhelyzettel, amit ez a kialakítás megkövetel, lehetővé válik, hogy a nagy sebesség mellett csökkenjen a légellenállás.

Bár első ránézésre ezek a biciklik a ráhajlás miatt kényelmetlennek tűnnek, valójában a hosszas út során kényelmes utazást tesznek lehetővé.

Az országúti kerékpár lehetővé teszi, hogy hihetetlen távokat, eszméletlen sebességgel tegyél meg. A jó minőségű kerékpárok ebben a kategóriában használóik hű társai éveken át. Ehhez azonban természetesen nélkülözhetetlen az, hogy a használó a megfelelő körülmények mellett használja a kerékpárt. Nem véletlen vannak különböző típusú felhasználásra gyártott biciklik a piacon. Az országúti kerékpár például rendkívül rosszul teljesít városi biciklizések során. A vékony kerék könnyen sérül egy-egy padkához érve, valamint a göcsörtös utak, az apró kövek is könnyen kárt tehetnek benne. Emellett odafigyelés nélkül kifejezetten veszélyes is lehet a nem előírt használat, hiszen a vékony kerék könnyen beleragadhat akár a villamossínek közé is.

Az országúti kerékpárokat a hétköznapi nyelv gyakran versenybiciklikként is emlegeti. Ezt az elnevezést elsősorban kialakítása és az általa lehetővé tett nagy sebesség motiválja. A kategóriában azonban nem csak sportbiciklik tartoznak, hanem számos márka készít hobbikerékpárt is, ami szintén tökéletesen funkcionál a hétköznapokban.


Ha nem tervezel kerékpároddal gyakori versenyeket, a hobbikerékpár nagy valószínűséggel minden felmerülő igényedet kielégíti majd. Ha viszont évente több, esetleg komolyabb versenyen is részt szeretnél venni, akkor hosszútávon érdemesebb befektetni egy drágább, versenykerékpárba. 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Országúti kerékpár – versenykerékpár