Országúti kerékpár – versenykerékpár


Ha azt a kifejezést hallod, hogy Tour de France, valószinűleg rögtön beugrik a kép, ahogy biciklisek serege szeli a kacskaringós országutakat, egymással versenyezve. Az a biciklitípus, amelyet ezeken a versenyeken látni lehet, nos, ez az országúti kerékpár.

Az országúti kerékpár másik elnevezése versenykerékpár, mely tükrözi tipikus felhasználási célját.
Hogy miért pont ezekkel a biciklikkel versenyeznek? Erre a válasz egyszerű: ezek a kerékpárok speciálisan úgy vannak kialakítva, hogy a biciklik közül ezekkel lehet a lehető leggyorsabban haladni.

Hogy miért is? Nézzük!

Az országúti kerékpár ismertetése


Az országúti kerékpárok különleges ismertetőjegyük a jellegzetes koskormány, valamint a nagyon vékony kerék, gumi.

Ha meglátsz egy országúti kerékpárt, az első, ami feltűnik majd neked az valószínűleg az, hogy az ülés magasabban helyezkedik el a kormánynál. A kormány – ülés egymáshoz való magasságviszonyának funkciója van, ezzel ugyanis a kerékpár egy olyan testtartás felvételére kényszeríti rá a biciklizőt, amivel a lehető legkisebbre csökkenthető a haladás közbeni légellenállás. Tehát gyorsabb haladást tesz lehetővé, mint egy hagyományos biciklin felvett, egyenes hátú ülés.
Hogy kényelmes-e ez a testtartás? Én személy szerint nem feltétlen állítanám, de ez természetes szokás kérdése. Először nagyon kényelmetlennek tűnhet, de viszonylag hamar hozzá lehet szokni. Ha pedig szereted a száguldást, kénytelen leszel. J

A váltókar a régebbi típusú országúti kerékpárokon a vázon helyezkedett el, manapság ezt ma már fékváltókarral oldják meg, ahol a fék, illetve a váltókar egy pontban helyezkedik el és oldalirányú mozgással lehet a váltást végrehajtani.
Régebben ezeknek a kerékpároknak a váza acélból készült, manapság már alumíniumból készítik őket, illetve egyre inkább teret hódít a karbonból készült váz.  A bicikli anyagának is a sebességhez van köze, ugyanis ezeknél a bicikliknél rendkívül lényeges szempont a kerékpár súlya. Akár 1-2-3 kiló is sokat számíthat az elérhető haladási sebességnél.

Az országúti kerékpár alapvetően országúti útviszonyokra van tervezve, így a városban közlekedve, mindennapi kerékpározásra kevésbé alkalmas. Ennek oka elsősorban a vékony kerék, ami padkákhoz érve könnyen sérülhet.

Országúti kerékpárt így elsősorban akkor érdemes, javallott vásárolni, ha előreláthatóan hosszabb utak, gyors megtételére, országúton szeretnéd azt használni.

országúti kerékpár


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Országúti kerékpár